Recepten
www.hellothai.nl/Recepten

Kleefrijst maken​

Ingrediënten

Kleefrijst

Water

Bereidingswijze :

1) Week de kleefrijst 6 – 24 uur

2) Grondig wassen

3) 30-45 minuten stomen in kokend water
Na 15 minuten, kleefrijst ondersteboven draaien

4) Spreid de kleefrijst om snel af te koelen.

 

 

Bereidingswijze :


1) Doe de kleefrijst in een kom en voeg zo veel water toe dat het 5 centimeter boven de rijst staat. Laat de rijst minstens 6 uur, of de hele nacht, weken.

2) Giet het overige gebleven water, was grondig de plakrijst.

3) Breng het water in de stoompan op hoog vuur aan de kook. Zet dan de rijst voorzichtig boven het water. Draai het vuur laag, doe de deksel erop en stoom de rijst 30 tot 45 minuten. Controleer wel het water tijdens het stomen en vul het eventueel aan.

4) Draai na 15 minuten de onderste gedeelte van de kleefrijst om naar boven, stoom nog eens 5 minuten door tot alles gaar is.

5) Spreid de gare rijst uit op een schaal en laat hem afkoelen. Door het uitspreiden koelt de rijst sneller af en daarmee wordt voorkomen dat de kleefrijst papperig wordt. Serveer warm of koud.

6) Na het afkoelen, dek de rijst af in een Kratib (Thaise bamboe mand). Als alternatief kan je een vochtige theedoek of huishoudfolie gebruiken om de rijst zacht te houden. Vlak voor het serveren kun je de rijst nog een keer kort stomen of opwarmen in de magnetron.

7) Eetsmakelijk !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *